Voting Pool @ FreeUniBG IRC Network
Начало
Предложения
Приети
Отхвърлени
Гласуващи

 
Потребител:

Парола:Предложено от: ( Paco )

Предложено на: 01.03.2014г. 05:47:00ч.
Гласуване до: 08.03.2014г. 05:47:00ч.

Аргументи:
Ще се опитам да бъда максимално обективен..

Ratbox Services е софтуер който не е пипан вече близо 4 години официално. Може да проверите това като отворите официалната им download страница: http://services.ratbox.org/download/. Всички от вас са наясно с бъговете, които има в ratbox services. Невъзможността да се интегрират допълнителни услуги, който да са в помощ на потребителите малко или много държи мрежата в "застой" от към услуги. Невъзможността за уеб управление на никове/канали също е доста голям минус, който НИКОГА няма да бъде подкаран на ratbox.

Atheme Services са services използвани в големи мрежи като freenode, EsperNet, DarkMyst и доста други именно заради гъвкавостта им, изчистения код и възможност за писане на модули, които да бъдат добавяни към различните услуги (OS, NS, CS и тн..), многобройните възможности за настройка на различните услуги. Разполагат с полупреведена българска версия, която може да бъде предоставена ако вземем решението да мигрираме. Малко повече за услугите..

OS (OperServ)
Инфомация и команди: http://www.stack.nl/~jilles/irc/atheme-help/OperServ.html
-------------
- възможност за override (изпълняване на команди към определени други услуги като NS, CS като определен потребител)
- regex на connections - OS следи всяка връзка към всеки сървър и спиране на достъпа на определени зададени regex правила - тестван метод за борба с flood прокситата.
- Различни роли на администраторите - leaf, hub, core - в зависимост от ролята се определят правата, които да има дадения администратор.
- Добре познатите на всички omode, kline.
- CTCP/DCC чат
- Възможност както за промяна настройките директно с команди към OS, така и добавяне на администратори.
- Много допълнителни модули, които можем да използваме за каквото се сетите.
- Проверка на логове с greplog


NS (NickServ)
Информация и команди: http://www.stack.nl/~jilles/irc/atheme-help/NickServ.html
-------------
- възможност за групиране на никове в даден акаунт (при идентификация с главния акаунт може да използвате никовете, който сте добавили в него без да е нужно да се идентифицирате..) - възможна настройка към един акаунт/IP/ident колко никнейма да може да регистрира.
- Уеб интерфейс, през който може да управлявате настройките на акаунтите си.
- Няколко опции за криптиране на паролите на никовете.
- Възможност за ресет на паролата (освен по обичайния начин с имейл) така и с помоща на администратор. /ns resetpass - генерира парола, на случаен принцип, която може да бъде предоставена на потребителя, имащ нужда паролата му да бъде възстановена.

HS (HostServ)
Информация и команди: http://www.stack.nl/~jilles/irc/atheme-help/HostServ.html
-------------
- всеки потребител може да си поиска хост и да го получи - автоматично или след удобрение на администратор.
- Може да има повече от един VHOST (Spoof) и да превключва между тях когато пожелае.

Прекалено много са нещата, предлагащи тези services за всяка една услуга на atheme - може да прочетете тук:

http://www.stack.nl/~jilles/irc/atheme-help/

Услугите са съвместими с повечето IRCd демони включително и с ratbox. Списъка с поддържаните IRCd демони може да намерите тук: http://atheme.net/ircd.html

Близо около година с някой от текущите администратори във FreeUniBG сме ползвали тези services и предполагам добавят още към написаното от мен и ще подпрепят предложението.

Преди да е зададен въпроса "Какво ще стане с никовете" регистрирани в текущите Ratbox services - за съжаление няма конвертор който да конвертира MySQL ratbox записите в sqlite записите, които ползва atheme.

Вариантите са два:
- да започнем с празна база от никове и канали
- да използваме базата регистрирани никове преди да се раздели за първи път UniBG (с никовете на по 10 - 15 години). Като разбира се на всеки ще бъде предоставен ника му, който ползва в мрежата към момента, като както споменах по-горе ще има ограничение в това - кой колко да може да регистрира или да притежава (за да няма лакомници..)

© FreeUniBG IRC Network 2021г. Всички права запазени. Network Website: https://www.FreeUniBG.eu - Network Webchat: https://Chat.FreeUniBG.eu - Network Forums: https://Forums.FreeUniBG.eu - Network Gallery: http://Gallery.FreeUniBG.eu - Network Statistics: https://Stats.FreeUniBG.eu - Network Voting Pool: https://Voting.FreeUniBG.eu